Feriebyer.dk

Nr. 1 - Skagens Gren

Se på Google Maps kommer snart
9990 Ålbæk

En af Nordjyllands største turistattraktioner er Skagens Gren. Og så er den oven i købet gratis!

Skagens Gren af en af Europas naturperler. En gåtur langs en af kysterne vest eller øst ud til spidsen, hvor to have mødes, er en oplevelse, som man ikke finder andre steder i verden. Her kan man så være model til et af de mest sete fotomotiver i Nordjylland: At stå med det ene ben i Kattegat, det andet i Vesterhavet.

Hvis gåturen er for lang, kan man tage traktorbussen Sandormen den ene eller begge veje.

Skagens Gren er den lange odde, som egentlig starter cirka 40 km. sydligere. Den regnes som en af Verdens største odder. Den hæver sig fra havet med et landskab, der blev trykket ned i istiden, da isen lagde sin tykke skorpe over landet.

Og Grenen vokser stadig. De seneste 100 år er Skagens Gren vokset med omkring en kilometer. Det er 10 meter om året! Strømmen i Vesterhavet transporterer sand og grus, som lejrer sig på Skagens Nordstrand og på det undersøiske Skagens Rev. Forskere har beregnet, at den mængde sand og grus, som strømmen fører til Skagens Gren og Skagens Rev, vil fylde til 80.000 lastbillæs om året! Det svarer til en det antal lastbiler, der kan holde på én række mellem Skagen og et stykke syd Hannover i Tyskland.

Den stærke strøm gør også, at spidsen af Grenen hele tiden flytter sig. En dag kan den pege mod nordøst, dagen efter måske direkte øst. Men strømmen gør, at den aldrig peger stik nord, som mange måske tror. Og lad os også her afsløre en lille hemmelighed: Faktisk er Skagens Gren ikke Danmarks nordligste punkt, som mange danskere har lært i skolens geografitimer, og som man måske kan se i turistbrochurer. Det kan se sådan ud, men verdenshjørnerne er sådan, at Danmarks nordlige punkt faktisk er på Skagen Nordstrand mod vest fra Grenens spids.

Punktet flyttes lidt af den stærke strøm. Og strømmen betyder også, at der advares mod badning på Grenen. Strømmen er stærk og uberegnelig. Så lad besøget på Grenen bestå af en soppetur – og når du vil bade, så lad være med at gøre det på eller nær Skagens Gren.

Strømmen er også årsagen til, at Skagens Gren altid har været frygtet af alle skibsførere. Antallet af strandinger er enorme, og i århundrede var strandinger - sammen med fiskeri – den vigtigste indtægtskilde for skagboerne.

Det første fyr, som skulle advare skibene, blev lavet i 1561. Det var en tranfyret lampe, og historien antyder, at skagboerne ikke var alt for ihærdige med at holde ild i fyret – det betød jo, at strandingsindtægter forsvandt.....!

Historiens rygter siger også, at skagboerne sågar kunne finde på helt at slukke fyret, når vejret artede sig sådan, at der var risiko for strandinger – eller chance, alt efter øjnene, der ser det.

I 1627 blev bygget et mere effektivt kul- og brændefyret vippefyr, som der i dag findes en kopi af i Skagen. I 1747 blev Danmarks første murede fyrtårn bygget. Fyrtårnet står endnu.

Og i dag skal ingen altså være bange skagboerne, uanset om man som turist kommer i båd, med tog eller på landevejen. Skagboerne er fredelige mennesker, som glæder sig over at få besøg af langt over en million turister om året.

Turistattraktion nr. 2 i NordjyllandRate now:  
0
Dato tilføjet: 2010-08-04 14:08:10    Hits: 118
RSS Feeds

Nyhedsbrev


Warning: Creating default object from empty value in /home/feriebye/public_html/administrator/components/com_acajoom/classes/class.module.php on line 242
Modtag gode tilbud fra restauranter, hoteller, attraktioner osv.
Nyheder fra Feriebyer.dkKategorier